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Resource Management (National
Environmental Standards for
Telecommunication Facilities)

Regulations 2008

Rt Hon Dame Sian Elias, Administrator of the Government
Order in Council
At Wellington this 8th day of September 2008

Present:
The Right Hon Helen Clark presiding in Council

Pursuant to section 43 of the Resource Management Act 1991, Her
Excellency the Administrator of the Government, acting on the ad-
vice and with the consent of the Executive Council (given on the
recommendation of the Minister for the Environment after consult-
ation in accordance with section 44 of that Act), makes the following
regulations.
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Regulations
1 Title
These regulations are the Resource Management (National
Environmental Standards for Telecommunication Facilities)
Regulations 2008.
2 Commencement
These regulations come into force on the 28th day after the
date of their notification in the Gazette.
3 Interpretation
In these regulations, unless the context requires another mean-
il'lg’—
antenna

2

(a) means a device that—

(i)  receives or transmits radiocommunication or

telecommunication signals; and

(ii)  is operated by a network operator; and
(b) includes the mount, if there is one, for the device: and
(¢) includes the shroud, if there is one. for the device
cabinet means a casing around equipment that is necessary to
operate a telecommunication network
mount means a structure for attaching an antenna to an oni-
ginal utility structure or a replacement utility structure
network operator has the meaning given to it by section 5 of
the Telecommunications Act 2001
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original utility structure means a power pole, street light
pole, traffic light pole, or structure like those kinds of poles, as
it is before any of the following happens to it:
(a)  an antenna is added to it or
(by itis modified to enable an antenna to be added to it; or
(e) it is replaced to enable an antenna to be added to the
replacement
replacement utility structure means
(a)  anoriginal utility structure that has an antenna added to
it; and
(b)  an original utility structure that
(1)  is modified to enable an antenna to be added to
it; and
(i1)  has an antenna added to it; and
(¢)  areplacement of an original utility structure that—
(i)  replaces the original utility structure to enable an
antenna to be added to the replacement; and
(i1)  has an antenna added to it
road reserve means a formed legal road and the land, if there
is any, right next to it up to the legal boundary of the adjacent
land
telecommunication facility means—
(a) an antenna:
(b)  a cabinet and, if there is one, the concrete foundation
plinth for the cabinet.

Telecommunication facilities generating radiofrequency
fields: activity status

This regulation applies to the planning and operation of a
telecommunication facility that generates radiofrequency
fields.

A telecommunication facility is a permitted activity as far as
radiofrequency fields are concerned if the network operator
that plans and operates the facility complies with—

(a)  the conditions in subclauses (3) and (4); and

(b) the condition in subclause (5), if it applies.

The first condition is that the network operator plans and op-
erates the telecommunication facility in accordance with NZS
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2772: Part 1:1999 Radiofrequency Fields Part 1 — Maximum
Exposure Levels — 3 kHz to 300 GHz.
The second condition is that the network operator ensures that
the relevant local authority receives, before the telecommuni-
cation facility becomes operational, the following:
(a)  written or electronic notice of where the facility is or
where it is proposed to be; and
(b)  areport that
(i)  is prepared in accordance with NZS 6609.2: 1990
Radiofrequency Radiation: FPart 2: Principles
and Methods of Measurement 300 kHz to 100
GHz, and
(i) takes account of exposures arising from other
telecommunication facilities in the vicinity of the
facility; and
(iii) predicts whether the radiofrequency field levels
at places in the vicinity of the facility that are
reasonably accessible to the general public will
comply with NZ§ 2772: Part 1:1999 Radiofre-
quency Fields Part 1 — Maximum Exposure
Levels — 3 kffz to 300 GHz.
The third condition applies if the prediction referred to in sub-
clause (4)(b)(iii) is that the radiofrequency field levels will
reach or exceed 25% of the maximum level authorised by NZ§
2772: Part 1:1999 Radiofrequency Fields Part 1 — Maximum
Exposure Levels — 3 kHz to 300 GHz for exposure of the gen-
eral public. The network operator must ensure that the relevant
local authority receives, within 3 months of the telecommuni-
cation facility becoming operational, a report that
(a) is prepared in accordance with NZS 6609.2: 1990
Radiofrequency Radiation: Part 2: Principles and
Methods of Measurement 300 kHz to 100 GHz; and
(by provides evidence that the actual radiofrequency field
levels at places in the vicinity of the facility that are
reasonably accessible to the general public comply with
NZS 2772: Part 1:1999 Radiofrequency Fields Part 1
— Maximum Exposure Levels — 3 kHz to 300 GHz.
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A telecommunication facility that is notl a permitted activity
under this regulation is a non-complying activity as far as ra-
diofrequency fields are concerned.

Telecommunication facilities in road reserves: activity

status

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a permitted activily as far as the situations

in regulations 6 to 9 are concerned if’

(a) the facility is a permitted activity as far as radiofre-
quency fields are concerned under regulation 4; and

(b)  the facility complies with the applicable conditions in
regulations 6 to 9.

The installation and operation of a telecommunication facil-

ity in a road reserve is a non-complying activity as far as ra-

diofrequency ficlds are concemed if the facility does not com-

ply with the condition specified in subclause (1)(a).

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a controlled activity as far as the situations

in regulations 6 to 9 are concerned if—

(a) the facility does not comply with the conditions speci-
fied in subclause (1)(b); and

(b)  the facility would have been a permitted activity or a
controlled activity under the relevant district plan or
proposed district plan if these regulations did not exist.

For the purpose of assessing resource consent applications

for a telecommunication facility to which subclause (3) ap-

plies, control is reserved over the conditions in regulations 6

to 9 with which the facility does not comply.

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a restricted discretionary activity as far as

the situations in regulations 6 to 9 are concerned if—

(a) the facility does not comply with the conditions speci-
fied in subclause (1)(b); and

(b)  the facility would have been a restricted discretionary
activity under the relevant district plan or proposed dis-
trict plan if these regulations did not exist.
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For the purpose of assessing resource consent applications for

a telecommunication facility to which subclause (5) applies.

discretion is restricted to the conditions in regulations 6 to

9 with which the facility does not comply.

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a discretionary activity if

(a) the facility does not comply with the conditions speci-
fied in subclause (1)b); and

(b) the facility would have been a discretionary activity
under the relevant district plan or proposed district plan
if these regulations did not exist.

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a non-complying activity if’

(a)  the facility does not comply with the conditions speci-
fied in subclause (1)(b). and

(b) the facility would have been a non-complying activity
under the relevant district plan or proposed district plan
if these regulations did not exist.

The installation and operation of a telecommunication facility

in a road reserve is a prohibited activity if—

(a) the facility does not comply with the conditions speci-
fied in subclause (1)(b): and

(b) the facility would have been a prohibited activity under
the relevant district plan or proposed district plan if
these regulations did not exist.

Conditions protecting trees and vegetation, historic
heritage values, visual amenity values, and coastal marine
area

This condition applies if the telecommunication facility is lo-
cated in a road reserve within the drip line of a tree or other
vegetation and the relevant district plan or proposed district
plan would. if these regulations did not exist, require the net-
work operator to obtain a resource consent for the installation
and operation of the facility in such a location. The installa-
tion and operation of the facility must comply with the plan’s
rules on tree and vegetation protection. The rules may be more
stringent than the conditions in regulations 7 to 9.
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This condition applies if the telecommunication facility is lo-
cated in a road reserve that is on the same side of the road as
and next to land or items that are identified as having historic
heritage values in the relevant district plan or proposed dis-
trict plan. The facility must comply with the plan’s rules on
historic heritage values. The rules may be more stringent than
the conditions in regulations 7 to 9.

This condition applies if the telecommunication facility is lo-
cated in a road reserve that is on the same side of the road as
and next to land or sites that arc identified as having visual
amenity values in the relevant district plan or proposed dis-
trict plan. The facility must comply with the plan’s rules on
visual amenity values. The rules may be more stringent than
the conditions in regulations 7 to 9.

This condition applies if the telecommunication facility is lo-
cated in a road reserve that is on the same side of the road as
and next to coastal marine area. The facility must comply with
the plan’s rules that apply to telecommunication facilities. The
rules may be more stringent than the conditions in regulations
7109,

Conditions controlling antennas and utility structures
This condition applies if an original utility structure in a road
reserve is replaced by a replacement utility structure. The re-
placement utility structure must not have a diameter that is
more than the original utility structure’s diameter at its largest
point plus 50%.

This condition applies if the addition of an antenna makes a
structure into a replacement utility structure in a road reserve.
The height of the replacement utility structure must be no more
than the original utility structure’s highest point plus the lesser
of 3 m or 30%.

This condition applies if an antenna on a replacement utility
structure in a road reserve is replaced. The combined height of
the replacement utility structure and the replacement antenna
must be no more than the combined height of the replacement
utility structure and the original antenna.
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This condition applies if an antenna is added or replaced under
subelause (2) or (3). The antenna—excluding the mount, if
there is one, and the shroud, if there is one, and ancillary equip-
ment, if there is any—must fit within the dimensions of a cylin-
drical shape that, when measured along the centre line of the
original utility structure or the replacement utility structure, is
no more than 2 m high and no more than 0.5 m in diameter.
This condition applies if a dish antenna either is added to an
original utility structure in a road reserve or a replacement util-
ity structure in a road reserve or replaces an antenna on an ori-
ginal utility structure in a road reserve or a replacement utility
structure in a road reserve. The dish antenna must have a di-
ameter of no more than 380 mm, must not protrude from the
structure’s centre line by more than 0.6 m, and must be one of
only 2 on the structure.

Conditions controlling cabinets

This condition applies if a cabinet is located by itself in a road
reserve next to land that a relevant distriet plan or proposed
district plan classifies as primarily for residential activitics.
The cabinet’s footprint must be no more than 1.4 m*. The cab-
inet must be no higher than the height of the concrete founda-
tion plinth, if there is one, plus 1.8 m.

This condition applies if 2 or more cabinets are located at the
same site in a road reserve next to land that a relevant district
plan or proposed district plan classifies as primarily for resi-
dential activities. Each cabinet’s footprint must be no more
than 1.4 m?. The total footprint of all the cabinets must be no
more than 1.8 m* The distance between each cabinet and the
cabinet or cabinets closest to it must be no more than 500 mm.
The cabinets must be no higher than the height of the con-
crete foundation plinths, if there are any, plus 900 mm, with
the exception that 1 cabinet may be as high as the height of the
concrete foundation plinth, if there is one, plus 1.8 m.

This condition applies if a cabinet is located by itself in a road
reserve, or if 2 or more cabinets are located at the same site
in a road reserve, next to land that a relevant district plan or
proposed district plan does not classify as primarily for resi-
dential activities. The total footprint of all the cabinets must
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(3)

be no more than 2 m?. Each cabinet must be no higher than the
height of the concrete foundation plinth, if there is one, plus
2 m.

This condition applies if 2 or more cabinets are located at dif-
ferent sites in the road reserve, on the same side of the road
as one another, and next to land that a relevant district plan or
proposed district plan either does or does not classify as pri-
marily for residential activities and are higher than the height
of the conerete foundation plinths, if there are any, plus 900
mm. Each cabinet must be at least 30 m from cach other cab-
inet that is higher than the height of the concrete foundation
plinth. if there is onc, plus 900 mm. The 30 m must be mea-
sured between the 2 closest points of the cabinets.

This condition applies if a cabinet is located in a road reserve
next to land that a relevant district plan or proposed district
plan cither does or does not classify as primarily for residential
activities and requires a power supply. The power supply must
be located either below ground or within the cabinet.

Conditions controlling noise

This condition applies if a cabinet is located in a road reserve

in an area in which a relevant district plan or proposed district

plan allows residential activitics. The noise from the cabinet

must not exeeed

(a) 50 dB LAeq (5 min) between 7 am and 10 pm:

(b) 40 dB LAcq (5 min) between the 10 pm referred to in
paragraph (a) and the following 7 am:

(¢) 65 dB LAFmax between the 10 pm referred to in para-
graph (a) and the following 7 am.

This condition applies if a cabinet is located in a road reserve

in an area in which a relevant district plan or proposed district

plan does not allow residential activitics. The noise from the

cabinet must not exceed

(a) 00 dB LAeq (5 min) at any time:

(b) 65 dB LAFmax between 10 pm and the following 7 am.

The noise from the cabinet must be measured and assessed at

1 of the following points:
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(a)  if the side of a building containing a habitable room is
within 4 m of the closest boundary of the road reserve,
the noise must be measured—

(i)  atapoint 1 m from the side of the building: or
(ii)  ata point in the plane of the side of the building:

(b)  in any other case, the noise must be measured at a point
that is
(i)  atleast 3 m from the cabinet: and
(ii)  within the legal boundary of land next to the part

of the road reserve where the cabinet is located.

The noise from the cabinet must be measured in accordance

with NZS 6801: 2008 Acoustics — Measurement of environ-

mental sound. the measurement must be adjusted in accord-
ance with NZS 6801: 2008 Acoustics — Measurement of envir-
onmental sound to a free field incident sound level, and the ad-
justed measurement must be assessed in accordance with NZS
6802: 2008 Acoustics — Environmental noise.

Rebecea Kitteridge.
Clerk of the Executive Council.

Explanatory note

This note is not part of the regulations, but is intended to indicate
their general effect.

These regulations provide national environmental standards for
telecommunication facilities. The standards relate to the radiofre-
quency fields of all telecommunication facilities and the dimensions
and noise levels of telecommunication facilities in road reserves.

The regulations come into foree 28 days after they are notified in the
Gazette.
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Izsned under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989,

Date of notification in Gezette: 11 September 2008,
These regulations are administered by the Ministry for the Environment.
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and Gorernmment—2008

Published under the a1

L'PO



	Appendix Od:  National Environmental Standards for Telecommunications Facilities
	District Plan Aerials and Antenna Rules

